13 C
Timișoara
vineri, aprilie 19, 2024
ISSN 2734 – 6196
ISSN-L 2734 - 6196
DOI: 10.6084/m9.figshare.12925226.v1.
AcasăArte plasticeSculpturăCe spune "Venus de Piatra Neamț" despre sculptura paleolitică?

O descoperire deosebit de importantă a fost făcută la doar câțiva kilometri de Piatra Neamț, în data de 21 iunie 2019, în localitatea Doamna: o statuetă de doar 10 centimetri, reprezentând un nud feminin, fără chip recognoscibil, fiind singura statuetă paleolitică întreagă găsita in Europa în ultimul secol.

Cercetătorii Marin Cârciumaru, Elena Cristina Nițu și echipa lor lucrau într-o zonă de lângă orașul Piatra Neamț. Aceasta a fost grav afectată de inundațiile din a doua decadă a lunii iunie. În timpul unei inundații, arheologii s-au gândit că aceasta poate fi de ajutor pentru munca lor.

Primul care a remarcat statueta, în noroi, și a pus mâna pe ea a fost un elev de 19 ani, Andrei Șmeu, elev la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, care îi ajuta pe arheologi, în timpul său liber.

Statueta, numita „Venus de Piatra Neamț” (de-a lungul timpului au fost descoperite mai multe astfel de statuete ele fiind numite după locul de proveniență), este sculptată în gresie și este conservată foarte bine. „Venus de Piatra Neamț” a fost găsită la cca. 3 metri adâncime.

Ulterior, „Venus de Piatra Neamț” s-a dovedit a avea o vechime de aproximativ 17.200 de ani. Vechimea s-a stabilit prin datare cu carbon radioactiv (un izotop radioactiv al carbonului cu un nucleu atomic care conține 6 protoni și 8 neutroni. Prezența sa în materiale organice stă la baza metodei de datare a radiocarburilor pionierată de Willard Libby și colegii săi (1949) pentru probele arheologice, geologice și hidrogeologice. Carbon-14 a fost descoperit pe 27 februarie 1940 de Martin Kamen și Sam Ruben la Laboratorul de radiații al Universității din California din Berkeley, California. Existența sa a fost sugerată de Franz Kurie în 1934).

Primele teste au fost întreprinse de specialiști români RoAMS, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară H. Hulubei. Vârsta i-a fost confirmată ulterior și de laboratorului Beta Analytic din Statele Unite ale Americii.

Statueta are o valoare simbolică certă, cele care sunt redate sub forma aceasta opulentă, adică sânii foarte dezvoltați, fesele, și mai ales faptul că nu există detalii la cap, deci numai acele părți anatomice ale corpului care sunt legate de fertilitate, ne duce cu gândul că ele erau un simbol al fertilității, al mamei protectoare a clanului respectiv. Există statuete zvelte care nu au nici o legătură cu această idee și până la urmă ultimele ipoteze duc spre ideea că sculptorul din perioada respectivă sculpta modelul pe care îl avea în față, mai zvelt mai puțin zvelt’’ spune prof. univ. dr. Marin Cârciumaru

În 2014, la Amiens (Franța), s-au găsit fragmente care au format o statuetă de 12 centimetri sculptată în calcar, numită „Venus de Renancourt”, cu o vechime de 23.000 de ani. Alte 15 statuete de acest fel au fost descoperite de la începutul anului 2014 la locul săpăturilor.

Venus de Renancourt
Venus de Renancourt

Cea mai veche statuetă Venus, de 35.000 de ani vechime, este „Venus de Hohle”, găsită în 2008 în Germania (sub formă de fragmente), sculptată în fildeș de mamut.

O altă statuetă Venus întreagă găsită în Europa și cea mai faimoasă până la „Venus de Piatra Neamț” este „Venus de Willendorf”, descoperită în Austria în anul 1908.

„Venus de Willendorf”, este realizată din calcar oolitic, este colorată cu ocru roșu și măsoară aproximativ 11 cm înălțime. Cercetătorii au stabilit că are o vârstă de 26.000 de ani. A fost descoperită în timpul excavărilor conduse de arheologii Josef Szombathy, Hugo Obermaier și Josef Bayer într-un sit paleolitic în apropiere de Willendorf, un oraș din Austria. Calcarul din care a fost sculptată nu se găsește în zonă. De aici și concluzia că statueta a fost adusă din altă parte. În prezent se găsește la Naturhistorisches Museum din Viena.

Venus de Willendorf
Venus de Willendorf

„Venus de Piatra Neamț” este acum, unica statuetă întreagă, intactă, găsită vreodată în România și în Europa de Sud-Est și singura descoperită în ultimii 100 de ani în toată Europa. La șase luni de când a fost descoperită, Venus a fost prezentată publicului pe 18 decembrie 2019 la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște.

Cercetătorii spun că în Paleolitic „artiștii” au început să facă sculpturi de femei, cele mai multe fiind obeze (simbol al fertilității). Peste 100 dintre acestea au fost descoperite de arheologi din Siberia până în Spania. Mai trebuie reținut ceva: majoritatea figurilor umane, realizate între anii 30.000 – 5.000 î.Hr, sunt femei. Mai exact, 90%. Și, fără excepție aproape, toate sunt femei cu forme exagerate. Istoricii spun că aceste statuete sunt reprezentative pentru epoca în care au fost făcute, în care societatea umană era matriarhală. Adică, femeile aveau rolul cel mai important în comunități.

Formele exagerate exprimau ideea de maternitate. În epocă, descendența se stabilea pe linie maternă, mama fiind cea mai importantă. Mai mult, grăsimea, contrar a ceea ce considerăm azi, a fost văzută însă ca o formă de frumusețe, în mai toate culturile lumii. Chiar și la noi în țară se mai folosește expresia ”grasă și frumoasă”.

O altă caracteristică a tuturor statuetelor ”Venus” este absența feței, asupra acestui aspect, specialiștii neputând stabili o explicație, potrivit site-ului Știri pentru Copii.

Atila Gombos
Atila Gombos
Artist (cu acte 'n regulă). În rest, web designer, developer, marketing specialist. Acest proiect este unul foarte drag sufletului meu, cu atât mai mult cu cât este singurul loc din sfera online unde pot așterne ce și cum gândesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

× 2 = 18

BINE DE ȘTIUT

ULTIMELE ARTICOLE

SELECȚIILE REDACȚIEI

COMENTARII RECENTE