marți, iunie 24, 2025
Romanian ISSN Centre
Biblioteca Naţională a României
Centrul National ISBN-ISSN-CIP
ISSN: 2734-6196

Louise Bourgeois (1911 – 2010)

Louise Bourgeois, o artistă de origine FR-AM, reprezentantă a suprarealismului, artei feministe, care practica in egala măsură sculptura și obiectul (sau sculptura devine obiect), de exemplu prin aceasta expunere suspendata a unei sculpturi, practic modul de etalare, lucrarea, este transformata într-un obiect, într-un ansamblu; ea lucrează foarte mult cu corpul uman care e fragmentat, decupat, deformat uneori.

Un exemplu in acest sens este personajul fără cap sau capetele atârnate realizate prin diverse materiale de la metal la bronz la textil sau diverse alte asamblaje.

Louise Bourgeois este o artista multimedia care își ilustrează conceptele artistice in cele mai diverse modalități artistice. De asemenea Louise Bourgeois pictează, de obicei corpuri feminine cu rosu, are o afinitate puternica de pântecele femeii: funcția sexuala, protejarea fătului, organe genitale.

Femeia arcuită face referire la isterie, o tulburare care era “amprenta”, greșită bineînțeles, de la acea vreme a femeilor care nu respectau normele sociale ace acelor vremuri.

Seria CELL, un fel de prizonierat, folosește oglinzi, oglinzi care reflecta parți din corp. Evident, vorbim de un anumit soi de defragmentare/fragmentare.


Unul din conceptele ei este acela al femelei care protejează, face pui și modelul ei e
păianjenul care i se pare cea mai protectoare creatura, care face foarte multe oua (ouăle din sculptura sunt din marmura) care le învelește într-o cămașa ce le protejează tot timpul; își intitulează aceasta sculptura MAMAN.

Ideea aceasta a mamei protectoare revine foarte mult și în cazul biografia ei există niște relații tensionate in familie, mama care era cumva elementul unificator, care ținea toată casa in timp ce tatăl trăiește cu bona chiar sub ochii familiei. E o poveste dintr-o familie franceza anii ’30-’40 care a marcat-o foarte mult.

Ea construiește pe tema aceasta a corpului cautând de fapt sa exprime ceva despre o anumita identitate, despre trăirile interioare pe care le pune in cele mai diverse forme.

Acest păianjen a fost supra-dimensionat, e o lucrare care e pusa in fata muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania a fost realizata și ținută un timp acolo.

În cazul lucrării CELL, e surprinzătoare alăturarea dintre materialele acestea definitve și poliate, materiale textile, diverse materiale organice pentru care avea o expresivitate
definita. In final, se întoarce spre figura umana care este emaciată, aproape ca un ecroșeu unde apare in lucrare.

Gombos Atila Robert
Gombos Atila Roberthttps://www.jasminedirectory.com/blog/robert-gombos/
Cu peste 15 ani de experiență în marketing, Gombos Atila Robert deține o diplomă de licență în Marketing de la Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, România) și a obținut licența, masterul și doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea de Vest din Timișoara, România. Este membru al UAP România, CCAVC din cadrul Facultății de Arte și Design și, din 2009, director general al Jasmine Business Directory (D-U-N-S: 10-276-4189). În 2019, a fondat revista științifică „Arta și Artiști Vizuali” (ISSN: 2734-6196).

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Relația dintre spațiu-timp și semnificația imaginilor

Semnificatia imaginilor/spatiu timp
Imaginile, sunt suprafețe semnificative. Cel mai adesea ele conduc privitorul la un “spațiu-timp exterior”, pe care acestea trebuie sa ni-l facă înțeles printr-o reprezentare...

Secretele ascunse ale Monei Lisa

mona lisa, painting, leonardo da vinci, portrait, young, face, substitution, replacement, mona lisa, mona lisa, mona lisa, mona lisa, mona lisa
Descoperă secretele ascunse ale Monei Lisa, de la zâmbetul enigmatic la detalii invizibile, dezvăluind misterele capodoperei lui Leonardo da Vinci.

Istoria fotografiei; Heliografia și dagherotipia

Etimologia cuvântului fotografie provine din limba greaca φωτός (phōtos), genitivul φῶς (phōs), lumina și γραφή (graphé) reprezentare prin linii sau a desena, împreună rezultând...

Importanța negrului (întuneric) și a albului (lumină) în artă

Fig. 6: Exemple de picturi care aparțin stilului tenebrosoo. Caravaggio, Sfântul Ioan Botezătorul în sălbăticie, 1605; Adam de Coster, Un bărbat la lumina lumânării, 1625-1635; Artemisia Gentileschi, Judith și slujnica, 1625; Jusepe de Ribera, Martiriul Sfântui Andrei, 1628
O tratare a clarobscurului în artă, nu poate fi explicată doar prin influența lui Caravaggio (1571 – 1610), chiar dacă acesta a exprimat prin...

ULTIMELE ARTICOLE

SELECȚIILE REDACȚIEI

An art gallery with classical sculptures and framed art, showcasing elegant indoor lighting and design.

Cum să vizitezi un muzeu de artă: strategii pentru o experiență optimă

Descoperă strategii eficiente pentru a vizita un muzeu de artă și a te bucura la maximum de experiență, indiferent de nivelul tău de cunoștințe.

Henri Cartier-Bresson și ”Momentul Decisiv”

Considerat o figură emblemică pentru sfera fotografiei de stradă, Henri Cartier Bresson s-a născut la 22 august 1908, în Chanteloup-en-Brie (Franța), fiu al unor...

COMENTARII RECENTE