27.2 C
Timișoara
joi, iulie 25, 2024
ISSN 2734 – 6196
ISSN-L 2734 - 6196
DOI: 10.6084/m9.figshare.12925226.v1.
AcasăArte plasticeGraficăTehnici grafice: mezzotinta

Tehnici grafice: mezzotinta

Gravura constă în „inscripționarea” prin diverse metode chimice sau fizice a unui material, de regula dur, pentru a obține un obiect artistic de sine stătător. Una dintre tehnicile de gravură care pune accentul pe şlefuirea negrului pentru a obține diverse imagini este mezzotinta.

Termenul „mezzotintă” provine din italiană și înseamnă „jumătate de ton” sau „semi-pictat”.[1]

Il. 9. Imagine a lucrarii Untitled de artistul polonez Maciej Deja.
Sursa: pantherpro-webdesign.com/heller/selected-printmakers.html, 7 mai 2017.

 

Mezzotinta presupune ca întreaga suprafață a plăcii de metal, de regulă cupru, să fie uniformizată și acoperită cu pigmenți sau cerneluri negre. Imaginea este creată prin șlefuirea selectivă a unor zone ale suprafeței plăcii cu instrumente speciale. Prin gradul variat de șlefuire pot fi create tonurile între alb și negru, de unde vine și numele de „mezzo-tintă”.

În fotografie, această tehnică a iluminării se numește tehnica low-key, tehnică a iluminării în „cheie joasă” sau „tonuri joase”, unde predomină negrul și griurile închise. Albul se regăsește în cantități foarte mici sau chiar lipsește.

[1] Douglas Harper, Online Etymology Dictionary, <http://www.etymonline.com/?term=mezzotint>, site consultat la data de 7 mai 2017.

Atila Gombos
Atila Gombos
Artist (cu acte 'n regulă). În rest, web designer, developer, marketing specialist. Acest proiect este unul foarte drag sufletului meu, cu atât mai mult cu cât este singurul loc din sfera online unde pot așterne ce și cum gândesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

9 + 1 =

ULTIMELE ARTICOLE

SELECȚIILE REDACȚIEI

COMENTARII RECENTE