15.1 C
Timișoara
duminică, mai 26, 2024
ISSN 2734 – 6196
ISSN-L 2734 - 6196
DOI: 10.6084/m9.figshare.12925226.v1.
AcasăFotografieAnalogicaAnna Atkins - Prima femeie fotograf

Anna Atkins (1799-1871) a fost o botanistă engleză și, după cum susțin unii, este prima femeie fotografă, cunoscută pentru utilizarea fotografiilor în cărțile ei despre diverse plante. După ce a crescut alaturi de tatăl ei, John George Children – un chimist, mineralogist și zoolog – fiind  înconjurată de știință, a contribuit, de asemenea, la munca tatălui ei.

Anna Atkins (1799-1871) a fost, până de curând, menționată în mod selectiv de către fotografii tradiționali și istorici de artă, în ciuda faptului că a produs un număr semnificativ de lucrări fotografice personale chiar la începutul apariției procesului cianotipiei. A construit un cianotip format din fotograme ale algelor, ferigilor, penei și a petelor de apă folosind cianotipul lui Herschel.

Familiile Atkins și Herschel locuiau la numai 30 de kilometri distanță în Kent, (Anglia) și tatăl ei botanistul  John George Copii, și Herschel erau colegi. Copiii era membrii ai Societății Regale iar când prietenul său Herschel a anunțat descoperirea cianotipului (1842) tatal Anei a amintit repede despre fiica sa.

Gravurile Annei cu cochilii pot fi găsite în ediția tradusă de tatăl său, – Scoicile lui Jean-Baptiste de Monet Lamarck – publicată în 1823, însă lucrarea ei cu cianotipuri este cea mai cunoscută. Prin tatăl și soțul ei, Atkins la cunoscut atât William Henry Fox Talbot, un pionier al fotografiei, care a inventat un proces de creare de fotografii pe hârtie tratată cu sare și o soluție de azotat de argint, și pe Sir John Herschel, inventatorul metodei de imprimare folosind cianotipia.

Deși nu există dovezi concludente despre faptul că Herschel a fost mentorul lui Atkins, este mai mult decât probabil că a învățat procesul de cianotipie în gospodăria Herschel.

Ea a devenit interesată de procesul de cianotip care a produs imagini prin așa-numita imprimare la soare. Procesul, cunoscut sub numele de blueprinting, a fost ulterior folosit pentru a reproduce desene arhitecturale și de inginerie, dar Atkins a ales să o folosească pentru ceea ce este considerat a fi prima lucrare cu ilustrații fotografice, și anume fotografiile sale de alge britanice: Impresiile cianotipului (1843).

Anna Atkins a realizat treisprezece versiuni cunoscute ale operei sale intitulată Alge britanice: Impresii cianotipice (1843-1853). În octombrie 1843, ea a început să publice imagini ale procesului ei, fotograme si desene. În 1850, ea a început să publice o cuprinzătoare colecțiie a lucrărilor sale, realizând o antologie în trei volume în 1853.

Aceste cărți, care conțin sute de imagini realizate manual, au fost primele lucrări publicate pentru a fi utilizate, si demonstrează pionieratul unui  sistem fotografic pentru investigații și ilustrații științifice. Deși Atkins a publicat în 1843, publicațiile lui Talbot cu “Creionul naturii” (1844 – 1846) sunt de obicei creditate de istorici ca fiind primiul care au realizat această etapă importantă.

Doar 13 exemplare ale cărții scrise de mână sunt cunoscute, unele dintre ele fiind în diferite etape de finalizare. Mai târziu, ea va colabora cu o altă botanistă, Anne Dixon (1799-1864), în realizarea a două cărți cu cianotipuri: Cianotipii ale ferigilor britanice si străine (1853) și Cianotipurile plantelor înfloritoare și ferigilor britanice și străine (1854). Atkins a devenit membru al Societății Botanice din Londra în 1839, una dintre puținele societăți științifice care a fost deschisă femeilor.

One of four volumes of Anna Atkins 1843-1853 publication, Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, owned by Frederick John Horniman and only rediscovered in 2011. Courtesy: Horniman Museum Installation views of Blue Prints: The Pioneering Photographs of Anna Atkins New York Public Library New York, New York October 19, 2018 – February 17, 2019

Sir John Herschel a fost fostul proprietar al unei copii a manuscrisului lui Atkins care acum se află în arhivele Bibliotecii Publice din New York. Impresiile cianotipului – Partea I a fost publicată în octombrie 1843, are 231 de fotografii, și a fost dedicat tatălui lui Atkins, John George Children. Manuscrisul se află în Colecția Spencer – Cat #: 1843 93-440, și poate fi văzută on-line Biblioteca publică din New York.

Alte exemple ale muncii lui Atkins pot fi găsite la Harry Ransom Humanities Research Center de la Universitatea din Texas, Muzeul Getty și colecții publice, instituționale și private din Regatul Unit și din Statele Unite ale Americii. Lucrarea există și în formă tipărită. Aperture a publicat cartea lui Larry Schaaf, „Sun Gardens: Photograms victorian” de către Anna Atkins, 1985.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

10 × 1 =

BINE DE ȘTIUT

ULTIMELE ARTICOLE

SELECȚIILE REDACȚIEI

COMENTARII RECENTE