5.1 C
Timișoara
marți, martie 19, 2024
ISSN 2734 – 6196
ISSN-L 2734 - 6196
DOI: 10.6084/m9.figshare.12925226.v1.
AcasăComentariuDespre decupaj, storyboard și unghiulație; exemple

Sunt întrebat, din ce in ce mai des, de către prieteni ce este decupajul, storyboard-ul și schița de unghiulație in industria video. Asa ca, am decis sa scriu un articol despre toate acestea, caci, cine stie, cuiva ii va fi util (studenții de la regie și teatru s.a)

Încă de la început, trebuie sa îmi cer scuze ca nu voi folosi diacritice in acest articol însă, folosesc un laptop și nu sunt obișnuit sa scriu pe el, iar in același timp nu vreau sa petrec foarte mult timp scriind acest articol.

Ca introducere trebuie sa mărturisesc ca prima oara când m-am intersectat cu termenii de decupaj, storyboard si schița de unghiulație (plantație – plantația camerei/camerelor de filmat) a fost cândva in anul II de master, după ce am exersat cu fisele de montaj în anul I. Într-un articol anterior scrisesem și despre ce este și cum se face o fisa de montaj.

Dacă fișa de montaj se referă la disecarea in cadre (fotograma cu fotograma [lucrați in Adobe Premiere pentru a putea determina cu exactitate cum se petrec acțiunile, ce se întâmpla cu camera, unghiul de stație, ce mișcări au loc, ce racorduri – iar acolo vedem durata de la fotograma X la Y, și putem vedea cele 23 de cadre/secunda) a unui fișier video, înregistrări, bucata de film, film întreg.

Haideți să începem cu… începutul. O filmare începe (teoretic) cu un scenariu. Eu, am avut la examen (sem I) realizarea unui scenariu literar, schița de decor a spațiului/spațiilor de filmare, schița de unghiulație a filmării, decupajul și storyboard-ul iar in semestrul II am avut ca subiect de examen un topic legat de Europarlamentarele din 2019.

Voi insera sub fiecare cerința ceea ce am oferit eu ca soluționare.

Exemple:

a) se cere, de exemplu, realizarea unui film de scurt metraj (scenariu literar cu acțiune contemporană) a ecranizarii schitei „Căldură mare” de I. L. Caragiale.

(NOTA IMPORTANTA: atunci când la un examen vi se cere un scenariu și realizarea decupajului, storyboard-ului, unghiulației… nu va gândiți la scenarii SF. Nu asta contează. Ceva simplu, curat, cu cat mai puține elemente DAR care sa arate ca știți, că stăpâniți termenii și tehnica. Nu veți face decat sa va rugați moartea la schița de unghiulație, storyboard, schița de decor – dacă se cere – și decupaj).

Dacă ar fi sa refac încă o data subiectul, as începe cu storyboard-ul + scenariu, pas cu pas. Eventual în tandem unghiulația (adica unde stau camerele, cum se mișca ele). Decupajul la final, când avem privire de ansamblu.)

Mai jos este scenariu meu. Primul meu scenariu, de altfel. Don’t laugh!

„Salvarea

Dinspre strada Bujorilor (cea principala) sosește o Salvare si virează la stânga pentru a intra într-o parcare în curs de construcție situată lângă o casă cu etaj de pe Str. Bujorilor, nr. 49. Salvarea înaintează încet, cu sirena oprită, și se oprește în paralel cu clădirea. Este puțin înainte de orele 16:00. Șoferul coboară, și pleacă spre partea din spate a Salvării, scoate cheile pentru a deschide ușile.

Deschide din a treia încercare, larg, ușile. Anunță persoana din spate ca au ajuns si ca e cam pustie zona. Își sufleca mâneca mâinii drepte de la cămașă si întinde brațul drept, cavalerește, persoanei pentru a o ajuta sa coboare. Coboară o tânăra, cu mana dreapta apucându-l pe bărbat de palma întinsă. După ce coboară, ea îl sărută ușor pe obraz pe bărbat în semn de mulțumire.

El, satisfăcut peste măsură de ispravă, își întinde mâna dreaptă pentru a-i arata tinerei calea spre fațada clădirii. Ușile Salvării se închid.

Cu cheile încă in mana, care par a se fi înțepenit în broască, bărbatul tot trage de acestea însă fără noroc. Într-un final renunță, după ce glasul tinerei asistente, Ginuța, îi spusese că e de la căldură. Se întoarce si merge spre ea, și îi spune cat e de deșteaptă.

Ea își muta privire înspre cele doua ferestre din termopane noi, situate pe peretele lateral al clădirii și constată că termopanele sunt noi. Iorgovan aproba, dând aprobator din cap.
Cei doi se îndreaptă agale spre înainte. Ajung cu câțiva metri mai in față de coltul clădirii si se opresc. Se întorc cu fața înspre clădire si observă că intrarea nu are sonerie. Iorgovan decide ca nu exista sonerie. Tânăra îl aprobă, spunându-i ca nici ea nu zărește nimic, și vine cu ideea de a merge sa verifice și în spatele clădirii, să verifice și acolo.

Pornesc amândoi într-acolo. În plan secund, se văd vârfurile unor vișini din gospodăria de după gard.

Tânăra se oprește la un moment dat din drum, rămâne gânditoare, privindu-l in ochi pe
Iorgovan care intre timp s-a oprit si el: „domnule doctor Iorgovan, se mai obișnuiește sa se ofere cartușe de Kent de către pacienți!? Spuneți-mi va roooog, trebuie sa știu!” Bărbatul rade scurt dar sec, apoi oftează, se uita în jos și apoi înapoi la ea: „Ginuțo, Ginuțo… ce știi tu ce-i aia viata!? Am ajuns la vârsta pensionarii să fiu șofer pe Salvare pentru ca cică pierdeam vremea prin spital… așa mi-a spus idiotu’ de Murgu acum 2 ani…’”.

Ginuța îi spune că și ea era sa fie dată afară pentru neglijență și că domnul Murgu, șeful lor, e un om „foarte nervos” însă pe ea o iertat-o ori de cate ori a întârziat. El nu spune nimic. Își continua împreună traseul către spatele clădirii.

Din spatele clădirii se văd cei doi ajunși în dreptul ușii stângi a Salvării. Iorgovan îi spune Ginuței că are pentru ea o cafea cu mult lapte, cumpărată la pachet, „tocmai de la Starbucks” spre bucuria acesteia.

Ajunși în dreptul Salvării, Iorgovan deschide portiera, se întinde pe un picior, și ia cafeaua.
Ginuța încântată, ia cafeaua. Iorgovan este satisfăcut peste măsură. Uitând de motivul pentru care se afla acolo, Ginuța este întrebată de către Iorgovan daca nu ar dori sa șadă la umbră ca sa „pice bine cafeaua”. Ea încuviințează zâmbind, el îi arată calea, întinzând mâna dreaptă orientativ spre trotuarul din umbra clădirii. Apoi își scoate cămașa alba, o pune pe jos rămânând in maieu, și se așează amândoi pe mica bucată de trotuar.

Ea soarbe din cafea, iar apoi Iorgovan, să se afle și el în treabă, scoate un pachet de Kent din buzunarul cămășii, din care scoate o țigară pe care o aprinde. Trage din ea cu nesaț câteva fumuri si oftă îndelung, minute in sir.

Ginuța, cu paharul in mana, se uita la cea: „E 4 si 24 deja!”. Iorgovan nu mai apucă să spună nimic, căci, de undeva dinspre livada de vișini, se auzi o voce parca nervoasa, de femeie. „Cred ca vorbește la telefon si nu aude bine… căldurile astea doctore…” își dăduse Ginuta cu părerea însă Iorgovan nu o băgă în seama și începu să îi povestească iarăși.
Suna telefonul dintr-un birou. În spatele biroului un domn semna niște hârtii. Nu răspunde, însă telefonul suna insistent. Într-un final, ridică receptorul și-l pune între umărul drept și obraz, continuându-și ocupația: „Murgu la telefon, pe cine căutați?” La celălalt fir, o voce nervoasa de femeie explodează și începe să turuie. Bărbatul tresare și îi alunecă receptorul peste foile de pe birou.

Lasă pixul din mâna dreapta, și apoi întinde aceeași mână să ia receptorul de pe masă.

Vocea continua sa turuie. El pierduse astfel o parte din ce spusese femeia. Apropie receptorul de cap.

Vocea continua: „… cu toate ca mi-a s-a spus la ora 15:45 ca va ajunge în maxim 10 minute sau chiar mai repede… „SAU CHIAR MAI RE-PE-DE!… așa mi-a spus!”, adaugă răspicat cu accent apăsat pe silabele cuvântului „repede”.

„Cine v-a spus!?” – o întrerupe Murgu.

Vocea: „Doamna cu care am vorbit la 15:45, ea mi-a garantat că vine!”.

Murgu: „Adică… să vina doamna la dumneata?”,

Vocea: „Care doamna, domnule?”,

Murgu: „Pai doamna care a zis că vine… și n-a venit…” continuă Murgu.

Vocea: „Pai nu ea trebuia să vina! Ea e dispeceră…”.

Murgu: „Dar cine atunci?”

Vocea: „Pai un medic am înțeles, așa mi-a zis… chiar dumnealui conduce.”

Murgu: Cine? (el întreabă de cine conduce, ea înțelesese cine i-a zis)

Vocea: Dispecera.

Murgu: Despre ce vorbești dumneata? Ce medic? Ce dispeceră?

Vocea: Pai eu de unde sa știu care medic? Ca doar nu mi-a zis.

Murgu: Și ce v-a zis atunci?

Vocea: Eh… ca vine cu asistenta, că nu e grav ce-am pățit la braț, si că ar fi bine sa stau în casă.

Murgu: Păi și unde stați, nu la casă?

Vocea: Pai ba da, dom ‘le, la casa stau, pe Bujorilor 49, singura cu termopane din zona. Nu are cum s-o greșească Salvarea.

Murgu: …care salvare?

Vocea: „Pai salvarea pe care a trimis-o dispecera sa vadă ce e cu brațul meu. I-am spus ca am alunecat de pe scara in timp ce culegeam vișine din livada din spatele casei. A zis sa stau liniștită în casa până voi auzi sirena și-atunci să ies să întâmpin Salvarea. I-am spus și că nu mai am sonerie că s-a stricat.”

Murgu încremenit, începe să bănuiască că salvarea pe care femeia o aștepta, era trimisa de spitalul al cărui șef era, și că numai Iorgovan trebuie sa fie țapul ispășitor pentru acesta
întâmplare, întrucât își amintește că doar pe îl „aranjase”.

Ii spune femeii sa aștepte. Scoate telefonul mobil și îl apelează pe Iorgovan. Acesta, când vede apelul, aleargă repede din spatele clădirii spre fața acestuia. Îl întrebă unde este, acesta ii spune ca pe strada Bujorilor, 49. Murgu nu îl crede. Iorgovan, cu mobilul la
ureche, întreabă un trecător ce strada e aceasta, si acela ii spune ca strada Bujorilor. O făcuse doar ca să audă și Murgu din gura altcuiva.

Murgu ridică receptorul și îi spune femeii să iasă ACUM, căci salvarea a ajuns demult la adresa exacta si anume Bujorilor 49…

+ adaptare libera.”

b. Sa zicem ca se cere realizarea schiței de decor a spațiului/spatiilor de filmare

Nici nu mai știu pe cine am pus, e irrelevant. Dacă vreodată vi se va cere acest lucru… încercați sa faceți o corelație între cum ați vrea sa fie personajul vostru si actori care știți ca pot presta rolul respectiv.

O importanță deosebită pentru a înțelege schița de unghiulatie, o joacă și schița de decor, ca sa puteți sa va dați seama cam pe unde ați plasa voi camerele.

Schița mea de decor a arătat destul de rudimentar:

 

Schita de decor

 

Un alt exemplu al unei schițe de decor:

Schita de decor la "Dimineata pierduta" .
Schita de decor la „Dimineata pierduta”.

Alte cateva exemple:

Sau, puteți merge pe o perspectiva aeriana (totul depinde de scenariu), caz in care va recomand sa desenati corect cum se deschid ușile, unde sunt ferestrele, surse de lumina prin incapere… ca va va fi util… adica, camera reebuie sa vada si poate trebuie precizat de unde vine lumina, de car e, naturala, artificiala:

c. Sa presupunem ca se cere realizarea schemei unghiulatie a filmării

Schema de unghiulatie am desenat-o, pentru ca efectiv nu am avut timp sa o mai bibilesc prin Photoshop, oricum, nici nu s-a cerut sa fie ceva mare complicatură.

Ideal ar fi sa fie făcută pe schița de decor. Eu le-am făcut separat, pentru ca, la drept vorbind, pana mi-am dat seama cum ar fi cel mai simplu… era cam târziu (pentru că, am făcut greșeala de a insista pe scenariu) și trebuiau predate subiectele. 🙂

Practic, schița de unghiulatie, sau schița de plantație, se referă la punctul de stație al camerei/camerelor de filmat, mișcare acestora in tandem cu petrecerea acțiunii (știu eu, poate avem o panoramare stânga-dreapta, un traveling, un plonjeu etc).

Se notează cadrele, camera/camerele, mișcările acestora (ex. A->B este o panoramare st-dr), precum su mișcarea subiectului/subiecților in cadru. Întrebați cadrul didactic cum prefera sa fie notate toate acestea sau notati-le într-un mod cât de cât logic, DAR folosiți o legendă, note de subsol, astfel ca și evaluatorul sa știe ce ați notat și cu ce.

d. E posibil, sa se ceara sa realizati decupajul și storyboard-ul

Decupaj si storyboard
Decupaj si storyboard

Nota: ca sa va scutiți de dureri de cap, după cum spuneam si mai sus, faceti prima oara storyboard-ul. Pe baza storyboard-ului puteti realiza decupajul cu foarte mare ușurința.

Deci, storyboard-ul este ceea ce apare desenat în acele patrulatere, iar decupajul este descrierea acțiunii in paralel cu cadrele/storyboard-ul: ce vede camera, încadratura, camera se mișcă sau nu, dacă da – unde, cum, când, de unde vine lumina, avem lumina naturala sau artificiala, dialog, piste de sunet, de unde pana unde… etc.

Mai era ceva, dar total irelevant cu decupaje, storyboard-uri, unghiulații.

Alt Exemplu

A. Avem un videoclip produs de Parlamentul European:

1. Hai sa ]realizati fisa de montaj a videoclipului.

Bun. Fișa de montaj a fost floare la ureche, am făcut-o tabelar, pe un A3, căci eu trebuie sa vad lucrurile în ansamblul lor ca sa pot lucra eficient si am considerat (și încă consider) ca este cea mai eficienta metoda de a urmări cadru cu cadru corectitudinea lucrării.

Oricum, o atașez aici, ca PDF, pentru curioși (dacă va este de folos, apreciez un link catre acest articol) pentru ca foarte puțini va vor explica cum se face într-un mod cat de cat omenesc.

2. Poate cineva va va cere, candva, sa concepeti o alternativa la acest videoclip. Realizati scenariul videoclipului, decupajul și storyboardul acestuia.

Scenariul creat de mine este atașat aici. Format PDF. Recomand sa il parcurgeți ca sa înțelegeți decupajul și storyboard-ul.

In continuare, tot in format PDF, aveți storyboard-ul și decupajul: STORYBOARD SI DECUPAJ.

Eu am mai făcut și un tabel cu pistele de sunet si liniile de dialog ca sa mențin decupajul mai clar și inteligibil. 🙂

Bonus:

Sursa imagini: https://www.scritub.com/timp-liber/film/Limbajul-imaginii-filmate-Unit45876.php

Nota: Sursa ultimelor imagini: https://www.scritub.com/timp-liber/film/Limbajul-imaginii-filmate-Unit45876.php

Cu speranța că v-a fost de folos, țin sa menționez ca acest articol este pur informativ, cu scop educativ și autorul nu poate fi tras la răspundere, decât pentru faptul ca nu am găsit informația asta nicăieri.

Pentru întrebări suplimentare, folosiți funcția de contact aferentă articolului.

Atila Gombos
Atila Gombos
Artist (cu acte 'n regulă). În rest, web designer, developer, marketing specialist. Acest proiect este unul foarte drag sufletului meu, cu atât mai mult cu cât este singurul loc din sfera online unde pot așterne ce și cum gândesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

7 × = 56

BINE DE ȘTIUT

ULTIMELE ARTICOLE

SELECȚIILE REDACȚIEI

COMENTARII RECENTE