Tradiție și Experiment la Centrul Cultural Vršac (Serbia)

0
202
blank

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT a organizat, și în acest an, în colaborare cu Centrul Cultural Vršac (Serbia), expoziția denumită Tradiție și Experiment, care își propune să promoveze fotografia ca vector de comunicare nu doar în domeniul artelor vizuale, dar și în scopul de a oferi un exemplu de bună cooperare transfrontalieră între cele două instituții, proiectul în sine fiind o parte integrantă a cooperării internaționale a Centrului Cultural Vršac cu instituțiile conexe.

Consulul României în Serbia, domnul George Dinu
Consulul României în Serbia, domnul George Dinu

Domnul prof. univ. dr. Stelian Acea a coordonat cu succes, pentru al treilea an consecutiv, împreună cu domnul lect. univ. dr. Mădălin Mărienuț și directorul Centrului Cultural din Vârşeţ, doamna Nada Grozdanić, întregul demers care a făcut posibilă perpetuarea colaborării culturale româno-sârbe de acest tip.

Expoziția a fost inaugurată de către consulul României în Serbia, domnul George Dinu, care, cu ocazia Zilei Naționale a României, a organizat o serie de evenimente printre care: un concert al Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia, o expoziție a pictorului român Corneliu Baba, o recepție tradițională a consulatelor și multe altele.

Expoziția studenților Facultății de Arte și Design din Timișoara au încheiat festivitățile desfășurate cu ocazia Zilei României. „Expoziția este minunată și vreau să mulțumesc profesorilor și studenților pentru munca grea și efortul depus” a spus consulul român George Dinu.

Credit video/montaj/creative: Petru Jumanca

Prof. univ. dr. Stelian Acea, intervievat fiind de televiziunea locală, printre altele, a declarat: „Proiectul Tradiții și experiment în fotografia academică, organizat de Departamentul Foto-Video din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara în orașul Vršac, la invitația Centrului Cultural din localitate, are ca scop continuarea unor mai vechi tradiții culturale între cele două state învecinate, România și Serbia. Lucrările expuse sunt rezultatul unor etape de cercetare și analiză din timpul anilor de studiu, iar altele sunt chiar lucrările de licență sau dizertație ale studenților din ciclul licență, master sau studii doctorale. Ca tehnici fotografice utilizate la realizarea lucrărilor prezentate, avem fotografia analogică, care răspunde unor cerințe bine împământenite cu caracteristici tehnice și tradiționale deja cunoscute, la fotografia experimentală postprocesată cu ajutorul tehnologiei digitale. Sunt abordate câteva zone cu caracter major în stilurile aplicate fotografiei: de la fotografia conceptuală, noul suprarealism, arta digitală, fotografia cu lumina ultravioletă (UV), fotografia de stradă, până la experimentul în fotografie care implică diverse mijloace neconvenționale. Evenimentul de față consolidează bazele unor viitoare colaborări, având ca scop menținerea și promovarea artei fotografice atât pe plan zonal cât și internațional, pentru a face mai ușoară recunoașterea valorică în perimetrul țărilor cu tradiție în acest sens. Atingând performanțe estetice, tehnice și avangardiste, fiind într-o perpetuă schimbare inovativă, fotografia devine un mijloc de exprimare sinecvanonă în contextul artei contemporane”.

În cadrul expoziției au fost expuse lucrările a aproximativ 30 de studenți ai anului final al ciclului de studii de licență, master și doctorat, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în diferite tehnici și cu diferite discipline.

Promovarea artei românești în alte țări, în special în Serbia, a fost unul dintre resorturile care au stat la baza acestui proiect. Totodată, se urmărește realizarea unei conexiuni mai pronunțate în vederea schimbului de evenimente culturale de acest tip, cu țara vecină, Serbia.

Studenții, care au participat cu lucrări la acest eveniment, și-au arătat bucuria de a face schimb de opinii cu studenții sârbi și au făcut tot ce le-a stat în putere pentru ca expoziția să aibă o voce proprie, unitară implicându-se fiecare în parte în diverse aspecte care vizau organizarea și demararea proiectului. Din punct de vedere stilistic, s-a putut observa cu ușurință un anumit interes către fotografia conceptuală, foarte îndrăzneață care vizează diverse teme cu care se confruntă societatea de consum.

Dorința Consulatului și a Facultății de Arte și Design este aceea de a consolida legăturile diplomatice existente dar și de a promova arta în alte orașe din Serbia. Lucrările expuse la galeria Centrului Cultural Vršac au putut fi apreciate de vizitatori până pe 18 decembrie.

Nota: Fotografiile au fost realizate de către fotograful Silviu Preda, masterand al secției Foto-Video/FAD/UVT.

Mai jos, un tabel cu participanții la „Tradiție și Experiment” coordonat de Prof. univ. dr. Stelian Acea.

Nume Prenume Titlul Lucrării Tehnica Dimensiune Nr. Lucrări
Preda Silviu HORRY Fotografie Digitală 65×85 CM 3
Popescu Camelia The Cather Fotografie digitala 50×75 3
Oros Denisa (Un)sewed Fotografie brodată 60×43 9
Huțanu Constantin Ternarul Treimii Fotografie Digitală 100×100 cm 4
Măgureanu Diana O el și un ea Fotografie Digitală 50×70 1
Măgureanu Diana Motionless thought Fotografie Digitală 50×70 1
Chisăliță Marius Înstrăinare Fotografie digitală 50×70 1
Chisăliță Marius Perspectivă Fotografie digitală 50×70 1
Chisăliță Marius Sufocare Fotografie digitală 50×70 1
Chisăliță Marius Dark thoughts Fotografie digitală 50×70 1
Muntean Catalin Beyond Form & Structure Fotografie digitala 50×75 3
Manderseit Alexandru Feelings Fotografie digitală 50×70 1
Marincaș Bianca Translucency Fotografie digitală 50×70 2
Busta Darius Beyond The Soul Fotografie digitală 66×100 1
Mixich Luca Silhouette Fotografie digitala 50×75 1
Miere Rus Cristina Memories Fotografie digitală 50×70 1
Miere Rus Cristina Journey Fotografie digitală 50×70 1
Miere Rus Cristina Passing Beauty Fotografie digitală 50×70 1
Tanța Andrada Beyond Fotografie digitală 50 X 70 cm 3
Tanța Cristian Radu Zero Absolut Cianotipie 60 x 80 cm 3
Teodoru Gabriela A Second Resemblance Fotografie digitală 50×70 cm 1
Teodoru Gabriela Lack of Time Fotografie digitală 50×70 cm 1
Vrăjitoru Valentin Diptych Fotografie digitală 50×70 1
Atila Gombos Interium Extrinsecus Fotografie Digitala 100x100cm 1
Jumanca Petru Cochilia 1 , Cochilia 2 , Hexa Fotografie Digitala 50×70 3
Maciuca Alexandru The Imaginary Wall that Separates Us Fotografie Digitala 50×70 3
Noroc George Body Language – Underlight Nudes Fotografie digitala 100×100 4
Oncu Adrijan The Sinners Fotografie digitală 100×70 4
Giumanca Ileana-Marinela „The garden of soul” Fotografie digitală 50×70 3
Giumanca Ileana-Marinela „Portrait of a man with beard” Fotografie digitală 50×70 1
Vrajitoru Valentin Can’t you see me? Fotografie digitala 50×70 1
Popovici Larisa Fără Nume Fotografie digitală 50×60 4
Gaiță Amalia ANY BODY HERE Fotografie digitală
Mihaj Ionike Studiu Fotografie digitală
Cărăbeț Ovidiu Scano-Still Fotografie digitală
Cioba Nicoleta Empatia și narcisismul Fotografie digitală 3
Afloroae Robert Black Fotografie digitală 50×70 1
Afloroae Robert White Fotografie digitală 50×70 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.